Huis van de Wijk en winkelcentrum officieel geopend

‘Hier voel ik me thuis, goed om terug te zijn’

Met een flitsend feest en een hartverwarmend wijkfestival zijn vrijdag 21 en zaterdag 22 juni het Huis van de Wijk in de Piushof en het nieuwe winkelcentrum rond het Piusplein officieel geopend.

Gageldonk-West kan trots zijn. De wijk is in ruim tien jaar tijd enorm opgeknapt. Dat ziet iedereen. Klaar is het nog niet, zo wordt in de voormalige Heilig Hart Kerk nog hard gewerkt aan een modern gezondheidscentrum.

Maar met het Huis van de Wijk en de veelzijdigheid aan winkels rond het Piusplein is er nu genoeg aanleiding voor feest. En wat een feest was het! Vrijdag binnen, vanwege de regen. Zaterdag straalde niet alleen de zon, maar ook de vele wijkbewoners die cultureel-culinair wijkfestival Wereldreis Gageldonk bezochten.

HVDW_HARTVANGAGELDONK-2718.jpg

Compliment

Op het podium op zaterdagmiddag swingende muziek van de band Cuca. “De wijk is echt beter nu, modern, er is veel vooruitgang”, vertelt muzikant en wijkbewoner Frans Horn in de pauze. Hij kan meteen een compliment meepakken. “U speelt goed buurman”, zegt een van de jongens uit de wijk in het voorbijgaan. De glimlach van Frans zegt alles. Oud ontmoet jong hier. Ieder vindt zijn plekje. En intussen kunnen bezoekers van tal van gerechten proeven, van Oekraïne tot Somalië.

Iets officiëler gaat het er de dag tevoren aan toe. In het Huis van de Wijk dat uitpuilt van de mensen. Wijkbewoners, bouwers, de wethouder, maar ook vertegenwoordigers van alle organisaties die hier een plekje vinden, van Bibliotheek West-Brabant tot welzijnsorganisatie WijZijn.

Thuis

Kwartiermaker Koen Oosterwaal haalt tijdens deze bijeenkomst onder meer Ineke en Emile Derwig naar voren. Ze begonnen als jong stel in een maisonette aan de Kastanjelaan. Na tientallen jaren is het echtpaar nu terug, in een nieuw appartement. Vrijwel op dezelfde plek. “Het is heerlijk, hier voel ik me thuis.” Ze krijgt de lachers op haar hand als ze vertelt hoe ze bijna 60 jaar geleden aan de woning aan de Kastanjelaan kwam. “Ik had een oom in de gemeenteraad. Je kwam er niet zomaar tussen.” De wijk was toen gewild, net als nu weer. De oom deed een goed woordje, zo ging dat blijkbaar toen nog!

Ook Arjen de Vries, sociaal projectleider van bouwer Lithos, komt vrijdag voor het voetlicht. “De eerste keer in 2012 dat ik hier kwam heb ik mijn auto maar buiten de wijk geparkeerd. Ik dacht anders vind ik ‘m terug op 4 klosjes.” Het zegt veel over de uitstraling van het Gageldonk-West van toen.

Vouchers

Nu kijkt hij trots naar wat er tot stand is gekomen. Stenen ja, nieuwe woningen. Maar vooral ook bewoners die een hart voor de wijk hebben. Lithos wist ook particuliere woningeigenaren mee te trekken in de vernieuwing. “We hebben vouchers weggeven om te verduurzamen, bijvoorbeeld om dubbel glas te plaatsen.”

Stadlander_opening van het Hart van Gageldonk_220624_WEB_025.jpg

Zijn conclusie na al die jaren hard werken: “Ik zou hier best kunnen wonen.” Thuis in de wijk is ook Mehmet Altin van succesnummer Gaziantep Sofrasi, het restaurant op de hoek van Piusplein en Kastanjelaan. “Mijn toekomst ligt hier, mijn zoons staan al klaar om over te nemen.”

“De mooiste wijk van Bergen”, deelt bewoner Berry van Lien complimenten uit. Hij draagt er graag aan bij om de wijk nog beter te maken. Net zoals Henk Beijen die hier ook al ruim 50 jaar woont. En Laura Groffen, ook burgerraadslid voor Bergs Collectief. “Gageldonk was lang: in andere wijken is het gras groener. Kom nu eens in onze wijk kijken: het groene gras groeit híer!”

Optredens van kids van House of Marqueez en HitKidz kleuren de middag nog meer. Tot slot is aan wethouder Joey van Aken de eer om met kinderen uit de wijk een hart te onthullen van kunstenares Annemarie Dagelinckx. Gageldonk-West heeft zijn hart terug. En dat klopt als nooit te voren.