Gaziantep Sofrasi keert terug naar Piusplein 1

Mehmet Altin is een tevreden man, ook al heeft hij het nog zo druk. Op de mooiste plek van het Piusplein heropende hij op 12 januari zijn restaurant Gaziantep Sofrasi. Dat heeft nu eindelijk een definitieve plek gevonden. Turks eten met flair. In een strakke moderne zaak. Met uitzicht op plein en Kastanjelaan. En met komende zomer een flink terras voor de deur.

Terug op de plek waar hij ooit begon! Maar daar is heel wat aan vooraf gegaan. Dit is een verhaal over de man die niet stil kan zitten. Kan en wil werken. Van jongsaf aan. Jarenlang runde Mehmet de Maxim Bar aan de Kastanjelaan. Met de sloop zag hij nieuwe kansen. Op een tijdelijke plek op het pleintje naast supermarkt Avantage begon hij in 2020 zijn restaurant. Gaziantep Sofrasi sloeg aan.

Een naam die niet zomaar uit de lucht is komen vallen. “Het is mijn geboorteplaats. Maar ook de stad die in heel Turkije bekend staat om de kwaliteit van het eten. Mensen komen speciaal uit Istanbul vliegen om er restaurants te bezoeken.” Niet voor niets komen zijn koks er vandaan!

Goed eten

Want hij weet: als Turkse mensen Gaziantep Sofrasi zien staan op een restaurant is het er goed eten. “Mijn klanten komen overal vandaan. Zo’n 30 procent uit Bergen op Zoom, de rest van Antwerpen tot Rotterdam.” Ook volop Nederlanders. “Dat gaat via mond-tot-mondreclame. Als ze eenmaal zijn geweest blijven ze komen.”

Terwijl we praten, regelt Mehmet tussendoor van alles. Van een monteur, die komt omdat de toegangsdeur die niet precies doet wat moet. Tot een overlegje met de kok die al voorbereidingen voor de avond aan het treffen is. “Mijn ene kok is er voor het deeg, de andere voor het vlees. We maken alles zelf, ook ons eigen brood.” Maar liefst tachtig mensen kunnen in het restaurant een plekje vinden! Om te genieten van Turks eten, terwijl Turkse muziek de sfeer nog verder verhoogt.

Uitstraling

Vier maanden hebben ze keihard gewerkt om het nieuwe restaurant in te richten. “We hadden vier muren, meer niet. We hebben alles moeten aanleggen.” De ruimte is beduidend groter dan het tijdelijke dat eind oktober de deuren sloot. “We hadden aan de Kamperfoeliestraat 145 vierkante meter, nu 216.” Bovendien heeft Gaziantep Sofrasi nu veel meer uitstraling dan het noodgebouwtje waar Mehmet zijn bedrijf de voorbije jaren in runde.

“We hebben de meest opvallende plek hier. Kijk maar eens wat een uitzicht. En heel veel parkeerplaatsen.” Dat Altin een harde werker is, wordt wel duidelijk als hij terugblikt in zijn leven. Van het leren was hij niet. “Daarom ben ik al heel jong in Yerseke in de mosselen gaan werken. Zes dagen in de week voor 160 gulden.” Flink aanpakken. Maar dat was hij van jongsaf aan gewend. “Als kind plukte ik al bonen en aardbeien.”

Terug op Piusplein 1

In 1992 begon hij met Maxim Bar op de hoek van Piusplein en Kastanjelaan. “Want ik wilde altijd iets voor mezelf beginnen.” Het adres van toen: Piusplein 1. Zijn nieuwe adres: Piusplein 1. “Ik ben terug waar ik begon.”

Na het oude Piusplein 1 zat Mehmet nog jaren in het grotere pand Kastanjelaan 62/64. Met de sloop kwam van ontwikkelaar Rialto en woningcorporatie Stadlander de vraag wat hij wilde. Het antwoord: doorgaan. Met een nieuw restaurant. In de nieuwbouw aan het Piusplein. Met zoons Sammet en Muhammed, die klaar staan om hem op te volgen.

Turkse pizza? Nee! Lahmacun!

Uiteraard praten we ook over het eten. Turks eten. Vlees van de grill die een voorname plek inneemt. De gerechten die het beste scoren? Adana, een spies met gehakt van kalfs- en lamvlees. Maar ook Lahmacun, oneerbiedig gezegd een Turkse pizza, scoort goed. “Ik zeg niet pizza, wij hebben als Turken onze eigen gerechten, pizza is Italiaans!” Lahmacun en Gaziantep Sofrasi noem je in een adem, als je een beetje verstand hebt van de Turkse keuken, maakt hij duidelijk.

Het restaurant is maar liefst zes dagen per week open, van 16.00 tot 22.00 uur. In de zomer wordt dat vanwege het terras al vanaf 13.00 uur.

Bekijk ook de Facebook-pagina van Gaziantep Sofrasi voor meer informatie.